Hämeenlinna 14.-16.6.2019

Hämeenlinna kutsuu!

Karjalaisten kesäjuhlien näyttämönä on tänä vuonna Vanajaveden rantojen Hämeenlinna, ikiaikainen lääninpääkaupunki, tunnettu radanvarsikaupunki, koulujen ja kulttuurin kaupunki, Hämeen linnan tyyssija, jääkiekko- ja lentopallokaupunki, teollisuuskaupunki ja Kanta-Hämeen maakunnan sydän.

Hämeenlinna on Suomen 14. suurin kaupunki ja se sijoittuu tilastossa väkiluvultaan Lappeenrannan ja Vaasan väliin. Hämeenlinnalaisia on nyt 67 674. Heitä pidetään hivenen varautuneina ja aluksi etäisyyttä ottavina ihmisinä, mutta kun luottamus on saavutettu, heidän ystävyyteensä kestää.
Hämeenlinna kuuluu Suomen niin sanottujen vanhojen kaupunkien joukkoon. Se on perustettu vuonna 1639, samoihin aikoihin kuin luovutetun Karjalan Sortavala. Tänä vuonna Hämeenlinna täyttää siis 380 vuotta.
Hämeenlinna on elinkeinorakenteeltaan terveen monipuolinen kaupunki. Sen elinvoima ei ole vanhojen teollisuuskaupunkien tapaan vain yhden piipun varassa, vaan hämeenlinnalaiset saavat toimeentulonsa monista lähteistä. Suurimpia työnantajia ovat julkisyhteisöt, kuten Hämeenlinnan kaupunki ja Kanta-Hämeen keskussairaala. Yksityisistä yrityksistä suurin työllistäjä on ruotsalainen pörssiyhtiö ja teräsjätti SSAB, entinen Rautaruukki.

Kaupunki keskellä Suomea

Hämeenlinnan maantieteellinen sijainti on erinomainen. Kaupunki on koko valtakunnan elinvoimaisimman alueen, Helsinki-Turku-Tampere -kolmion sisässä. Jos lasketaan mukaan vielä Päijät-Hämeen keskus Lahti, niin tässäkin neliössä Hämeenlinnan asemat ovat suotuisat.
Hämeenlinnaa halkoo valtakunnan päärata, Helsinki-Tampere-Oulu -rata. Se ruokkii niin henkilö- kuin rahtiliikennettäkin, mutta viime vuosina hämeenlinnalaiset ovat joutuneet käymään hyvistä yhteyksistään tiukkaa kädenvääntöä Vr:n kanssa. Yhteydet ovat edelleenkin hyvät, mutta rataliikenteen suunnittelijoilla on ollut halu ohjata osa junista pysähtymättä kaupungin ohi. Rata on kaupungin henkireikä, joten junaliikenteen kismat ovat olleet sen asukkaille iso ongelma ja kaupungille suuri imagohaitta. Kädenvääntö jatkuu.
Hämeenlinnan maantieyhteydet ovat loistavat. Kaupungin läpi kulkee etelä-pohjoinen -suunnassa Helsingin-Tampereen -moottoritie ja itä-länsi -suunnassa Lahden-Turun -maantie.
Työpaikoiltaan Hämeenlinna on omavarainen, mutta kaupunkilaisista iso osa myös pendelöi joka päivä etenkin Helsinkiin ja Tampereelle. Virta on myös päinvastainen. Siksikin hyvät yhteydet ovat Hämeenlinnalle elämän ja kuoleman kysymys.

Sibelius, Irwin ja Hanssin-Jukka

Hämeenlinnan maamerkkejä ovat Hämeen linna ja vanhat kasarmirakennukset, kauppakeskus Goodman, legendaarinen Aulanko puistoineen ja hotelleineen, Verkatehdas, Kantolan tapahtumapuisto, Hämeenlinnan tori, valkokylkiset järviristeilijät, Vanajanlinna ja Wetterhoff.
Vanha sota-aikainen Douglas DC-2 kuljetuskone eli Hanssin-Jukka ei enää päivystä linja-autoaseman vieressä. Se on kunnostettuna sijoitettu Kauppakeskus Tuuloseen.
Hallinnon mullistuksissa Hämeenlinna pyrkii pitämään kärkiasemat. Kymmenen vuotta sitten kaupunki kasvoi kerralla, kun siihen liitettiin Renko, Hauho, Lammi, Tuulos ja Kalvola. Janakkala ja Hattulakin olisi mielellään otettu, mutta ne suhtautuivat asiaan nihkeästi.
Monille suomalaisille Hämeenlinna on yhtä kuin säveltäjämestari Jean Sibelius, Irwin Goodman alias Antti Hammarberg, Aulanko, HPK ja surullisen kuuluisa Sunny Car Center. Viime mainittua ei enää ole kuin oikeussaleissa, Sibeliuksen syntymästä on 150 vuotta ja Irwin kuoli onnettoman Viipurin keikan jälkimainingeissa vuonna 1991. Irwin soi silti edelleenkin ja Goodman on kauppakeskus, jonka alitse voi kaupungin halutessaan ohittaa parissakymmenessä sekunnissa. Useimmat eivät halua.

Hämeenlinnassa arki sujuu

Keskisuuri suomalainen kaupunki Hämeenlinna on maailman mitassa pikkukaupunki, mutta sen katuja voi kävellä ihmiselle sopivilla askeleilla. Palvelut pelaavat, apua saa nopeasti vaivaan kuin vaivaan ja infrastruktuuri on kunnossa. Matkat ovat lyhyet, kaupunki turvallinen ja ympäristö luonnonkaunis.
Pikkukaupunkimaiseen tapaan monet vähättelevät Hämeenlinnan hyviä puolia eivätkä osaa niitä edes nähdä. Ne, jotka näkevät, huomaavat, että Hämeenlinna on kätketty aarre. Kaupunki on monipuolinen teatteri- ja musiikkikaupunki, mutta oopperaa siellä ei ole. Sinnekin kyllä pääsee reilussa tunnissa – edellyttäen tietysti, että junavuorot sopivat. Jos eivät, lähin Helsingin pään bussipysäkki on Mannerheimintiellä Kansallisoopperan vieressä.

Veli-Matti Jusi

 

 

 

Yhteystiedot

Päivi Paija p. 044 0161340 paivi.paija(at)hotmail.com Jukka-Pekka Hämäläinen p. 050 555 3467

Tälviisii!