Kesäjuhlaseminaari

Siirtokarjalaisten tie – Viipurin menetyksestä evakkouden tunnemuistoihin
Kesäjuhlaseminaari 14.6.2019 Hämeen linnassa

Lapsia evakkomatkalla. SA-kuva.

Kesäjuhlien seminaarissa perjantaina 14.6. käsitellään kaikille karjalaisille ja suomalaisille läheisiä aiheita. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta Viipurin menetyksestä ja ensimmäisestä evakkoon lähdöstä pian 80 vuotta.  Vuosikymmenet ovat kuluneet, evakkolapset ovat seniori-iässä, millaisia sodan ja evakkouden jälkiä on edelleen ja millaisia muistoja kannamme mukanamme? 

Seminaarissa kuullaan kiinnostavia ja tuoreita näkökulmia näistä aihepiireistä. FT John Loehr johtaa monitieteistä Mitä voimme oppia menneestä? Pakkomuuton vaikutukset evakkoperheisiin -hanketta, jossa tarkastellaan sopeutumista uuteen ympäristöön. Siirtokarjalaisten tie -matrikkeli on keskeinen apuväline tässä tutkimuksessa. KT Eeva Riutamaa selvittänyt, miten evakkolapsuus koettiin ja miten se on heijastunut myöhempään elämään. Sotahistorioitsija Eeva Tammi kuvaa vuoden 1944 tapahtumia ja Viipurin menetystä. Edellisten lisäksi seminaariin osallistuu Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen, joka kertoo vuosittain tehtävistä sotavainajien etsinnöistä.
Seminaarin puheenjohtajana toimii Karjalan Liiton puheenjohtaja Pertti Hakanen.

Seminaarissa on viittomakielinen tulkkaus.


Ohjelma (muutokset mahdollisia)

•    Viipurin menetys 1944, sotahistorioitsija Eeva Tammi
•    Sotavainajia itärajan takaa, Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja  Pertti Suominen
•    Kahvitauko
•    Siirtokarjalaisten tie kansainvälisiin tutkimuksiin, FT John Loehr
•    Evakkolasten kasvukokemusten ja tunnemuistojen perintö, KT Eeva Riutamaa
•    Keskustelua

Seminaaripaikkana on Hämeen linna, joten osallistujat pääsevät nauttimaan ohjelman ja päiväkahvin ohella myös monisatavuotisesta historiallisesta tunnelmasta. Seminaari alkaa klo 12.00 ja jatkuu noin klo 15.30.
Osoite: Kustaa III:n katu 6, 13100 Hämeenlinna.
Seminaarin hinta on 35 € ja Karjala-kortilla 25 €. Hinta sisältää seminaarin ja päiväkahvin.

 

Hämeen linnan pihalla on ilmaista paikoitustilaa. Sinne pääsee, kun ajetaan Kustaa III:n katua Hämeen linnalle  ja ajetaan lävitse punatiilisestä portista. Sen ulkopuolella olevalla pysäköintialueella sallitaan 3 tunnin pysäköinti. Liikuntarajoitteiset voidaan viedä autolla linnan sisäpihalle seminaaritilaan vievän sisäänkäynnin luokse, mutta ajoneuvot on tuotava paikoitusalueelle.

Seminaarin järjestää Karjalan Liitto yhteistyössä Opintokeskus Siviksen kanssa.

www.facebook.com/karjalaisetkesajuhlat

 

Museo Militariaan alennuksella Karjala-kortilla

Museo Militaria sijaitsee seminaaripaikan läheisyydessä. Siellä pääsee tutustumaan mm. Tali-Ihantala-elokuvaesitykseen. Karjala-kortilla alennettu hinta 6 €.

https://www.museomilitaria.fi/

Ota uusi Karjala-kortti mukaan!
Karjala-kortti 2019-2020

 

 

 

 

 

Yhteystiedot

mervi.piipponen@karjalanliitto.fi, p. 040 583 9295

Tälviisii!