Näyttelyt

Useita näyttelyitä

Valokuvataiteilija Raakel Kuukan näyttely

Valokuvataiteilija Raakel Kuukan valokuvanäyttely on esillä Kouvolan pääkirjastossa 8.6.- 2.7. kirjaston aukioloaikoina. Näyttelyn valmistelu on parhaillaan työn alla. Alustava työnimi näyttelylle on ”Kotiseutumatka”. Eri teosten kautta hän kuvaa matkojaan Karjalaan ja siellä heränneitä tuntojaan. Raakel Kuukan sukujuuret ovat Jääsken pitäjän Lottolassa. Raakel Kuukka valittiin Kouvolan kuvataiteilijaksi kolmivuotiskaudeksi 2014-16. Kuukan teoksia on ollut esillä muun muassa Kiasmassa, Mäntän kuvataideviikoilla ja Suomen kulttuuri-instituutissa New Yorkissa.

Näyttelyitä Lyseon lukion liikuntahallilla ja lukiolla

Lyseon lukion liikuntahallille kannattaa tulla katsomaan luovutetun Karjalan pitäjien ja sukujen esittelyitä ja kysymään neuvoa sukututkijalta ja pitäjien asiantuntijoilta. Lisäksi esille tulee useita näyttelyitä, mm. Käkisalmen Kaupungin Rouvasväen yhdistyksen Karjalaisen naisen ääni -näyttely, vahvialalaisen Matti Ylänteen maisemakuvia, Karjalan luonto -kuvakeruun satoa. Taiteilija Yrjö Lohkon Merikarjala-taidenäyttely. (Muutokset mahdollisia)

 

Matti Ylänteen taulu Lato rannalla.

 

Myytinmurtajia ja matkantekijöitä -näyttely 

Suomen juhlavuoden innoittamana näyttelyssä Myytinmurtajia ja matkantekijöitä pohditaan perinteisiä ja lujasti suomalaisten ajatuksiin kiinnittyneitä käsityksiä kansamme alkuperästä, yhtenäisyydestä ja sivistyksen janosta.

Näyttelyssä kulkee kolme evakkotarinaa. Yksi vei Raudusta Jaalaan, toinen Jääskestä Elimäelle  ja kolmas Säkkijärveltä Valkealaan.
Jääskestä Elimäelle evakkoon tulleen Eira Vanhanen-Haaviston (o.s. Vanhanen) tarinassa tulevat esille evakkomatkoihin liittyvät yksityiset, mutta samalla yhteiset muistot ojia myöten täysistä teistä, evakoista hevoskuormineen, karjasta paimenineen ja sotilaista.

Vuohelaisen perheen tarina valottuu hienon asiakirjakokonaisuuden kautta. Säilyneiden papereiden kautta voi seurata perheen evakkomatkaa Raudusta Jaalaan.

Meeri Wahlgrenin o.s. Ihalainen evakkotaival kulki Säkkijärven Hyppälän kylästä Valkealaan, jonne syntyi uusi Hyppälä. Melkein koko rajan taakse jäänyt Hyppälän kylä sai pika-asutustilat samalta alueelta Valkealasta.

Kouvolaan siirtyi sotien jälkeen myös monia liikeyrityksiä, joista näyttelyssä nähdään viipurilaisen Makeis & Mehun tarina Kouvolan lakritsiksi.

Poikilo-museot, Kouvola, Varuskuntakatu 11, Kouvola-talo. Avoinna ti–pe 11–18, la–su 12–17, ma suljettu.
https://www.kouvola.fi/index/kulttuurijavapaa-aika/poikilo-museot.html

 

Yhteystiedot

eija.vanska@pp.inet.fi, p. +358 40 829 2706

Kouvolas näkkee Karjala väkkee