Matti Ylänteen maalauksia

Vahviala-seura tuo kesäjuhlille mielenkiintoisen ”oman kylän pojan” näyttelyn. Rakkolan kylästä kotoisin oleva Matti Ylänne lähti sortokauden jaloista Yhdysvaltoihin vuonna 1906 ja opiskeli taidemaalariksi Brooklynin taidekoulussa ja New Yorkin Metropolitanin taidemuseossa.

Palattuaan Vahvialaan hän jatkoi maalaamisen ohella rakentajan töitä muun muassa tekeillä olleessa kirkkorakennuksessa. Sotien aikaan Ylänne muutti perheineen työskentelemään Helsinkiin. Karjala-aiheiset taulut alkoivat pian saavuttaa suosiota, kunnes jatkosodan aikana lupaavan taidemaalarin elämä katkesi järkyttävällä tavalla hevosonnettomuudessa.

Idea Ylänteen taiteen kokoamisesta syntyi kolmisen vuotta sitten Vahviala-seurassa. Maalauksia on kerätty ympäri maata, osa Ylänteen suvulta Amsterdamista ja Ahvenanmaalta. Yli 60:n taulun kokonaisuuden on pääsääntöisesti kuvannut kotkalainen Matti Pukki, jonka omatkin sukujuuret ovat Säkkijärveltä ja Koivistolta. Vahviala-seura jatkaa taulujen keräämistä edelleen. Matti Ylänteen elämästä ja taiteesta on juuri valmistumassa myös kirja.
Ylänteen kotikylä Rakkola kuului ennen vuotta 1921 Säkkijärveen. Kouvolassa näyttelyyn odotetaankin runsaasti kävijöitä, sillä sotien jälkeen Vahvialan ja Säkkijärven asukkaita muutti asumaan Kymenlaakson,  Lahden ja Porvoon alueille.

Näyttely on esillä Lyseon lukion liikuntahallissa, Palomäenkatu 31, la 16.6. klo 9-17 ja su 17.6. klo 9-15. Näyttelyyn on vapaa pääsy.