Karjala-messut

Karjalaisten kesäjuhlien ohjelmassa uutena osiona on Karjala-messut. Ne toteutetaan Saimaa Stadiumin tiloissa 15-16.6.

Karjalaisten kesäjuhlien ohjelmassa on ensi kertaa Karjala-messut. Niihin sisältyvät niin Karjalainen tori kuin seminaari, sukututkijoiden vastaanotto ja Kysy Karjalasta -pitäjäinfo ja lasten piirakkapaja sekä seminaareja, musiikkia ja paneelikeskustelu.

Karjala-messujen teemana on Kierrätä Karjalaa. Teemalla halutaan tuoda esille kestävän kulttuuriperinnön karjalaisuutta, joka edistää perinteisten materiaalien käyttöä ja kannustaa esineiden kestävään elinkaareen ja  edellisten sukupolvien työn arvostamiseen.

Teema kuvastaa myös kotinsa jättäneiden karjalaisten pitkää kiertomatkaa nykyisille asuinsijoille  ja rikasta ja elävää perinnettämme. Kierrätä Karjalaa myös välittää ja uudistaa kulttuuriperintöä sekä yhdistää nuoret osaksi karjalaisten sukupolvien ketjua.

Karjalaisella torilla tietoiskuja ja verkostoitumista

Karjalainen tori tuo messuille eloisaa toritunnelmaa. Torilla on myynnissä muun muassa käsitöitä ja säilykeluonteisia ja pakattuja elintarvikkeita. Karjalaisseurat, sukututkijat sekä muut yhdistys- ja kaupalliset tahot esittelevät toimintaansa. Tori on loistava paikka tutustua eri puolella Suomea toimiviin karjalaisseuroihin, paikallisiin toimijoihin ja muihin yhteistyökumppaneihin.

Kulttuuriesityksiä ja kirkkohistoriaa

Karjala-messujen lauantain ohjelmassa tuodaan esille karjalan kieltä ja murteita. Eiku-ryhmä esittää karjalankielistä kuorolaulua. Mummo ja Joonas -murre-esitys palauttaa mieleen karjalan murteita. Piispa emeritus Seppo Häkkinen esittelee Mikkelin karjalaista kirkollista historiaa ja Viipurin hiippakunnan perintöä.

Karjala-messujen ohjelma

(Muutokset mahdollisia)

klo 9.00 Avausfanfaari, muusikko Lauri Ronimus,  rauhanjulistus karjalan naisille, Karjalan Liiton hallituksen jäsen Erkki Suuronen

Karjalaisten kesäjuhlien avaus, Karjalan Liiton puheenjohtaja Martti Talja

Seminaarit ja esitykset

klo 10.00 Viipurin hengellinen perintö Mikkelissä sanoin ja kuvin, piispa emeritus Seppo Häkkinen (Mikkelin tuomiokirkon ja Karjalan luterilaisen perinnön esittelyä)

klo 10.45 Mummo ja Joonas murre-esitys

klo 11.30-13.30 Kierrätä Karjalaa – esiäitien  elävä käsityöperinne -seminaari

klo 14.00 Musiikkia karjalan kielellä, Eiku-ryhmä

klo 14.30-16.00  Muuttuva ja moninainen karjalaisuus -paneelikeskustelu

klo 16.10 Karjala-aiheisia videotallenteita: Karjalaisevakkojen matkassa 1939-1945 -kuvaesitys.

 

Sunnuntai 16.6. Vapaa pääsy!

klo 10.30 Karjala-aiheisia videotallenteita: Karjalaisevakkojen matkassa 1939-1945 -kuvaesitys. (Kesto noin 20 min.),

klo 11:00 Hugo Simbergin ja Akseli Gallen-Kallelan Karjala - dos. Helena Ruuskan esitelmä webinaarissa

 

Kierrätä Karjalaa - esiäitien elävä käsityöperinne -seminaari la 15.6. klo 11.30-13.30

Kierrätä Karjalaa -seminaarissa on esillä karjalainen käsityöperinne ja sen mahdollisuudet nykypäivänä. Miten voimme hyödyntää vanhaa perinnettämme, kun teemme uutta?  Pohdimme muun muassa, miten esiäitien kulttuuriperintö näkyy tämän päivän käsityössä, tutustumme kestävään vaateparteen, esimerkkinä muinaispuvut. Ne ovat hankintoja koko elämän ajaksi. Kuullaan myös, miten muotisuunnittelussa voidaan hyödyntää perinteitä ja karjalaista identiteettiä.

Seminaariohjelma

(Muutokset mahdollisia)

Seminaarin puheenjohtajana ja juontajana on artesaani, OTT Katja Tikka.

  • Kestävää kulutusta: Muinaispuku on elämänikäinen hankinta, tutustutaan muutamiin muinaispukuihin, Mikkelin Kalevalaiset ry
  • Näin syntyi feresi vanhoja materiaaleja hyödyntäen, käsityönopettaja Maija Malmström
  • Lankahine-projekti, Sanna Vatanen uudistaa karjalaisia perinneneuleita hyödyntäen vanhoja tekniikoita ja materiaalivalintoja sekä kierrätysajattelua noudattaen.
  • Karjala siirtyy kankaille ja muotiin, palkittu muotisuunnittelija Justus Kantakoski (Kone-säätiön projekti)
  • Vanhat, uudet materiaalit – kiertotalous uudistaa perinteitä, palvelumuotoilija Anu Vainio, XAMK/ kiertotaloushanke

Muuttuva ja moninainen karjalaisuus -paneelikeskustelu

Miten Karjala on olemassa eri sukupolville? Kenelle Karjala tai karjalaisuus kuuluu tänään? Siitä keskustellaan lauantain 15.6. paneelissa klo 14.30-16.00.

Karjalan Liiton puheenjohtaja professori Martti Talja haastaa paneelin ja yleisön keskustelemaan evakkojen perinnöstä osana tämän päivän karjalaisuutta. Aiheina muun muassa. karjalaisuuden merkitys ja miten voisimme hyödyntää kulttuurimme moninaisuutta ilman, että se erottaa. Keskustelijoina muun maussa professori Pekka Suutari Itä-Suomen yliopistosta, professori Outi Fingerroos Jyväskylän yliopistosta,  päätoimittaja Ilkka Ahtiainen ja toimittaja Maria Veitola.

Karjalan Liitto osallistuu ja haluaa avata omassa piirissään ajankohtaista keskustelua identiteetistä, kielestä ja vähemmistöistä. Muutokset mahdollisia.

Paneeli on osa Karjala-messuja ja sinne voi osallistua messulipulla, Karjala-kortilla 20 €, muuten 25 €.

Sunnuntaina klo 10.30  tarjolla on Karjala-aiheisia videoesityksiä: Karjalaisevakkojen matkassa 1939-1944

Muutokset mahdollisia.

Karjala-messujen pääsymaksu la 15.6.:

Karjala-kortti 20 €,  muille 25 €

Sunnuntaina 16.6. vapaa pääsy.

Lisäksi myynnissä yhteislippu Saimaa Stadiumin tilaisuuksiin lauantaina ja sunnuntaina: Karjala-messut ja päiväjuhla –ranneke:

Karjala-kortti 48 € + yllätystuote

Muut: 57 € + yllätystuote

Paikka: Saimaa Stadiumi, Raviradantie 22, Mikkeli

 

Eiku-ryhmä on perustettu v. 2007 ja se esittää karjalankielistä musiikkia. Kuva Onnuago miegi -konsertista v. 2023.

Kaikki kesäjuhlien ohjelmatiedot >>

Karjala-kortilla saat alennuksia kesäjuhlien pääsymaksuista!

Mummo ja Joonas -esitys pohtii maailmanmenoa kahden sukupolven voimin ja murteella. Mukana Erkki Soininen ja Raimo Hauta-aho.