Lasten kesäjuhlat
Kesäjuhlat ovat myös lasten juhlat. Monille lapsena kesäjuhliin osallistuneille ne ovat mieliin jäävä tapahtuma. Siellä on saatettu olla koko perheen voimin tai yhdessä isovanhempien kanssa, ja siitä on jäänyt innostus lähteä juhlille vuosittain. Alle 18-vuotiailla on vapaa pääsy Karjalaisille kesäjuhlille.
Tule puuhapajaan
Lapsille on oma puuhapaja Rauman jäähallilla. Seuraa opasteita paikan päällä. Siellä lapsille on luvassa askartelua ja piirtämistä karjalaisilla teemoilla. Voit värittää vaakunoita, pelata muistipeliä tai vaikkapa tehdä oman sukupuusi. Satuja ja tarinoitakin luetaan, esimerkiksi uutta Anna ja Onni Karjalassa -kirjaa.
Lasten puuhapajat lauantaina 18.6. klo 11.00–14.30 ja sunnuntaina 19.6. klo 11.00–14.00.
Piirakkakisoissa lasten sarjat
Kesäjuhlilla lapsille on myös omat sarjat piirakkakisoissa. Ne pidetään lauantaina 18.6. klo 10 alkaen jäähallilla. Katso tarkemmat tiedot täältä.
Nuorten maili
Nuorten maili (1609 m) juostaan lauantaina Lähdepellon urheilukeskuksessa. Sarjoja on 11 v., 13 v., 15 v. ja 18 v. tytöille ja pojille. Lue lisää.
Mestarit ja kisällit -hanke yhdistää karjalaistaustaiset ikäihmiset ja nuoret – näin siirretään perinteitä eteenpäin
Mestarit ja kisällit -hanke alkoi palmusunnuntaina ja päättyy Karjalaisiin kesäjuhliin.
Karjalan Liitto ja Karjalan Liiton Satakunnan piiri ovat saaneet Suomen Kotiseutuliitolta tukea Mestarit ja kisällit -hankkeeseen Karjalaiset perinteet nuorten silmin, jossa ryhmä nuoria tapaa karjalaistaustaisia ikäihmisiä, joille karjalaiset perinteet ja tavat ovat tuttuja. Näin arvokasta kulttuuriperintöä siirtyy sukupolvelta toiselle.
Mestarit ja kisällit tapaavat, puuhastelevat ja jutustelevat yhdessä. Vanhat ja nuoret opettavat toinen toisiaan elävän perinteen ymmärtämisessä ja tuovat sitä nykypäivään sekä edesauttavat sen säilyttämistä. Nuoret kuvaavat tapaamisista lyhyitä videoita, joita jakavat sosiaalisen median kanavissa. Näin toivottavasti saadaan nuorta yleisöä kiinnostumaan karjalaisista perinteistä ja kesän juhlista. Toiminta on vastavuoroista, eli myös nuoret voivat opastaa mestareita heille tutummissa asioissa.
Mestarien ja kisällien tapaaminen huipentuu kesäjuhliin
Tapaamisia on muutamia, ja hanke huipentuu Karjalaisiin kesäjuhliin, joista nuoret myös tekevät videoklippejä itseään kiinnostavista tapahtumista. Ennen juhlia tapaamisia on suunniteltu kyykän, karjalanpiirakkatalkoiden ja murteen ympärille. Sen lisäksi suunnitelmissa on esitellä kesäjuhlien miljöötä eli Raumaa siitä näkökulmasta, miten karjalaisuus näkyy kaupungissa esimerkiksi paikannimissä tai taiteessa. On tarkoitus, että nuoret suunnittelevat itse tapaamisten sisältöjä ja hyödyntävät omia taitojaan ja heidän kädenjälkensä näkyy tallenteissa tuoden esille heidän ajatuksiaan ja näkökulmiaan.
Ensimmäisessä tapaamisessa mestari kertoi omista virpomismuistoistaan ja opasti kisällejä tekemään perinteisiä silkkipaperikoristeita pajunkissavitsoihin. Kisällit kuulivat vitsojen teossa aiemmin käytetyn liiman tilalla perunaa ja palkaksi saadun muun muassa kananmunan, appelsiinin tai markan rahan. Perinteisesti palkka haettiin vasta viikon kuluttua virpomispäivästä eli palmusunnuntaista. Mestarin lapsuudessa virpojat eivät pukeutuneet naamiaisasuihin, vaan ne ovat tulleet mukaan, kun itäinen virpomisperinne ja läntinen trulliperinne ovat sekoittuneet.
Kuvaajina kisällit
Näillä yhdessä tehdyillä virpomisvitsoilla käytiin sittemmin virpomassa Rauman tuore kaupunginjohtaja Esko Poikela, joka valittiin Karjalan Liiton Vuoden virvottavaksi. Hänelle toivotettiin näin terveyttä ja kaikkea hyvää. Virpomisen suorittivat Rauman karjalaisia edustavat ikäihmiset ja virpomisen kuvasi kisälli. Virpojat toivat kaupunginjohtajalle myös uunituoreita karjalanpiirakoita, joiden tekemiseen kisällitkin tutustuvat vielä kevään aikana. Lisäksi kaupunginjohtajalle esiteltiin kesäjuhlaperinnettä sekä juhlaohjelmaa ja toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi juhliin.
Sekä vitsojen askartelusta että kaupunginjohtajan virpomisesta on julkaistu TikTok-videot.
TikTok: @karjalaisetkesajuhlat