Urheilukilpailut

Kyykkä, maraton ja golf

Karjalaisilla kesäjuhlilla urheillaan

Karjalaisilla kesäjuhlien ohjelmassa on myös urheilua. Tänä vuonna lajeina on Karjalan maraton ja nuorten maili, SM-kyykkä yhdessä Suomen Kyykkäliiton kanssa ja Karjala-golf -kisat.

Karjalan maraton ja nuorten maili

Karjalan maraton ja nuorten maili juostaan la 15.6.2024 klo 10 Mikkelin Kalevankankaan maastossa. Lue lisää Karjalan maraton ja Nuorten maili

Karjalan Maratonin ja Nuorten Mailin vuoden 2022 palkinnot jaettiin Karjalaisten kesäjuhlien tapahtumakeskuksessa Rauman Äijän-suon jäähallissa. Kankaanpään Karjalaseuran Jouko Huuhka voitti M55-sarjan kilpailun ja oli myös kokonaiskilpailun nopein.

Maratonjuoksujen taustaa

Karjalaisilla kesäjuhlilla urheillaan edelleen, vaikka osanottajamäärät ovat huippuvuosista vähentyneet. On hyvä muistaa, että urheilukilpailut ovat Karjalaisten kesäjuhlien lähtökohta. Ensimmäiset Karjalan Liiton yleisurheilukilpailut pidettiin Lahdessa v. 1949 ja talvikisat seuraavana talvena. Karjalaisilla urheilukilpailuilla oli suomalaista urheilua yhdistävä vaikutus tuolloisessa poliittisesti jakautuneessa urheiluelämässä. Karjalan Liiton mestaruuskilpailuihin voivat osallistua sekä silloisten SVUL:n että TUL:n urheilijat, mikä ei muuten ollut mahdollista 1950-luvulla. Vähitellen urheilukilpailujen yhteydessä alettiin järjestää myös erilaisia henkiseen kulttuuriin liittyneitä kilpailuja ja tapahtumia. Kehitys johti siihen, että v. 1960 järjestettiin ensimmäiset Karjalaiset Suurjuhlat. Urheilukilpailut muuttuivat karjalaisten yhteiseksi vuosittaiseksi kulttuuritapahtumaksi, Karjalaisiksi kesäjuhliksi, jonka yhteydessä järjestettiin jatkossakin urheilukilpailuja.

Viipurissa v. 1930 ensimmäisen kerran järjestetty Karjalan Maraton oli 1930-luvulla merkittävä juoksukilpailu, johon osallistuivat vuosittain Suomen parhaat juoksijat, olympiaurheilijat mukaan luettuina. Osallistui-pa v. 1933 Karjalan Maratonille juoksijakuuluisuus Paavo Nurmikin, mutta hävisi loppukirissä olympiavoittaja Volmari Iso-Hollolle 0,6 sekuntia. Karjalan Maraton vakiintui Karjalan Liiton yleisurheilumestaruuskil-pailujen kilpailulajiksi, joka on säilynyt tähän päivään saakka. Kilpailumatka on 1930-luvun lopulta ollut 10 mailia eli n. 16 km aina tähän saakka, mutta Raumalla matka puolitettiin n. 8 km:iin. Ajan kuluessa nuorille 11–18-vuotiaille urheilijoille on lanseerattu oma kilpailumatka Nuorten Maili, nimensä mukaisesti yhden mailin (n. 1,6 km) mittainen juoksukilpailu.

 

SM-kyykkä la 15.6.2024

SM-kyykkää pelataan Mikkelissä lauantaina 15.6.2024 Lähemäen kentällä. Tarkemmat tiedot linkistä.

Kyykkä on yksi Karjalaisten kesäjuhlien urheilulajeista. Kuva Juha Tanninen.

Kyykkä on perinteinen karjalainen urheilulaji ja seurapeli. Karjalan Liitto ja Suomen Kyykkäliitto ovat tehneet sopimuksen kyykkäkilpailujen järjestämisestä Karjalaisten kesäjuhlien yhteydessä. Tavanomaisimmat pelimuodot ovat viime vuosina olleet nelimiehisjoukkueiden ja naisten SM-parikilpailut. Kilpailuilla ei ole Karjalan Liiton mestaruuskilpailujen arvoa toisin kuin Karjalan Maratonilla ja Nuorten Maililla, sillä kyykkään osallistuvien kilpailijoiden ei tarvitse olla Karjalan Liiton jäseniä.

 

Karjala-golf -kisat

Karjalaisten kesäjuhlien yhteydessä on viime vuosina järjestetty satunnaisesti myös golf-kilpailu joko avoimena tai Karjalan Liiton mestaruuskilpailuna. Karjala-Golf -kisat lauantaina 15.6. Annilan Golfkeskuksessa.

Lisätietoa ja ilmoittautuminen

 

Osa golfin pelaajista kokoontuneena yhteiskuvaan 18.6.2022. Kuvassa on sekä Karjala Golf 2022-tapahtuman että Suomen Rotary-järjestön SM-kilpailun osanottajia. Kuvan keskellä viittoilee Karjala-golfin yhteyshenkilö Vesa Tuuli punaisessa paidassaan. Kuvan luovutti Vesa Tuuli.

 

Yhteystiedot

Mervi Piipponen mervi.piipponen@karjalanliitto.fi